In de media

 

15 augustus 2017 Vermelding in de texelse courant www.texelsecourant.nl en op www.top-texel.nl

 

Interview met Edwin en Petruska Timmer

Paardenhotel een droom die uitkomt

Voor deze aflevering van Ondernemer uitgelicht brachten we een bezoek aan het Paardenhotel van Edwin en Petruska Timmer aan de Pontweg, net na de afslag naar de Redoute. Petruska is onder meer door het ringsteken voor velen een bekend gezicht in de paardenwereld. Het echtpaar begon in januari en lijkt hun draai al helemaal gevonden te hebben.

Tekst Job Schepers. Foto’s Job Schepers en Petruska Timmer

Wat houdt het paardenhotel precies in?

Petruska: “We hebben meerdere doelgroepen. Op Texel wonen veel mensen met een paard. Wanneer je op vakantie gaat, kun je die bij ons stallen. Wij nemen in de periode de volledige verzorging over, zodat de Texelaars zonder zorgen van hun vakantie kunnen genieten. Daarnaast zijn we natuurlijk een ideale plek voor mensen die hun paard of pony mee willen nemen op vakantie. Als mensen een accommodatie boeken, konden ze hun paard niet kwijt. Die kunnen ze nou hier stallen. We hebben ook een caravan voor diegene die echt constant dichtbij zijn of haar paard wil zijn tijdens de vakantie. We hebben ook een aantal vaste paarden in de pensionstal. Die eigenaren hebben keuze tussen volpension en halfpension. Die keuze is aan hen.”

Hoeveel paarden kunnen jullie stallen?

Petruska: “We hebben veertien stallen, maar met het grasland er bij kunnen we in de zomer meer paarden kwijt.”

Hoe kom je op een dergelijk idee?

Petruska: “Ik ben mijn hele leven al gek van paarden en dat terwijl ik helemaal niet uit een paardengek gezin kom. Maar toen ik een jaar of drie, vier was ontsnapte ik al naar de paarden. Mijn ouders wisten ook niet waarom. Mijn vader was slager en zag meer biefstukken dan paarden. Maar hij begreep al snel dat ik een pony wilde. Ed is er door mij ingerold.”

Edwin: “Maar het bevalt mij uitstekend. Sinds kort hebben we nu ook een trekker, dat wilde ik dan weer heel graag. Het is nog een projectje. De motor is prima, maar voor de rest kan de trekker nog wel een opknapbeurtje gebruiken. Hij werkt prima, hartstikke handig voor het hooien en andere klusjes.’

Petruska: “We hielden deze locatie al een tijdje in de gaten. Het was een wens van ons beiden geworden. Toen de kans zich voordeed, hebben we direct toegehapt.”

Het is een verantwoordelijk baan lijkt mij…

Petruska: “Dat is het zeker. Je verzorgt het paard van iemand en je moet weten wat je doet. Je moet zien of een paard wat mankeert en weten wat je moet doen als dat zo is. Doordat ik mijn hele leven al met paarden werk heb ik er gevoel voor. Bovendien hebben we zelf drie paarden. Je hebt veel verantwoordelijkheden, maar het is geweldig. Wat is er nou mooier dan met paarden werken?”

 Jullie zitten er nou een tijdje. Hoe bevalt het? 

Petruska: “Het is hard werken, want er moest een hoop gebeuren, nog steeds trouwens. Ed houdt van klussen en is er gelukkig ook goed in. Toen we een buurtborrel georganiseerd hadden, waren de buren enthousiast over hoe netjes het al was. We hebben ons eerst toegelegd op de stallen, want als dat in orde was, konden we beginnen. Dat ziet er nu allemaal knap uit. Ed is nu met allemaal ander onderhoudswerk bezig.”

Edwin: “Ik werk ook nog in de offshore. Dat is twee weken op en twee weken af. Dat is eigenlijk wel fijn, want je hebt dan steeds twee weken veel tijd. In die tijd probeer ik Petruska ook een beetje te ontlasten. Want die staat er in de weken dat ik weg ben grotendeels alleen voor natuurlijk. En dat is een beste klus.”

Hoe ziet een dag er uit? 

Petruska: “Als Ed er niet is, doe ik het dus grotendeels alleen. Al komen mijn dochters Larissa en Dorinde vaak langs om te helpen, gelukkig. Ook hun partners zijn niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. Ik begin om een uur of 6-7 met voeren. ’s Avonds probeer ik rond zeven uur, half acht klaar te zijn. Maar dit lukt niet altijd. Als het mooi weer is, laat ik de paarden bovendien langer buitenstaan. Dat doe ik dan later nog even. Met name als er grote evenementen zijn zoals het Texelweekend, is het hier natuurlijk een drukte van jewelste. Maar die reuring vind ik ook heerlijk hoor. We hebben 27 jaar in het dorp gewoond, in Oudeschild. Dan is de overstap naar het buitengebied best groot, maar er is aanloop genoeg. We hebben hier helemaal niet hoeven te wennen. De stap dat de meiden uit huis gingen, was groter dan een verhuizing naar het buitengebied.”

Edwin: “Ik heb altijd op de kotter gewerkt en daarna op de offshore, waarmee ik dit dus nu combineer. Dit is compleet wat anders. Eens niet op zee. Maar kijk hoe we hier zitten, dan heb je niets te klagen.”

Jullie houden sowieso wel van dieren als ik hier zo rondkijk… 

Petruska: “Ik heb veel met paarden gewerkt. Jaren op de Jan Plezier, daarna nog op de Schapenboerderij Rozenhout. We hebben hier inderdaad vrij veel dieren. Naast de paarden hebben we honden, katten, kippen, konijnen, loopeenden – die ik hilarisch vind – en nog twee ezels. Ik had altijd al gezegd dat ik ezels wilde als we daar de ruimte voor hadden. Het zijn zulke leuke beesten.”

Waarom zijn jullie aangesloten bij TOP?

Petruska: “De samenwerking met elkaar is belangrijk. Bovendien kunnen de folders nu bij de VVV liggen. We doen naast het hotel ook aan rijtuigritten. De Jan Plezier rijdt met grote groepen, maar er zijn ook mensen die in kleinere samenstelling op pad willen. Het contact met de Jan Plezier is goed. Zij bellen ons dan of wij ruimte hebben. De reacties zijn erg enthousiast. Je bent hier zo in het Hogeberggebied en ook De Dennen liggen om de hoek. We verzorgen dan een complete tocht met alles er op en er aan. Laatst zei al iemand: “Ik ga dit aanbevelen. Dit moet je echt gedaan hebben als je op Texel bent.” Dat is natuurlijk hartstikke leuk om te horen. De ene periode is het drukker dan de ander. Als het werk van Dorinde het toelaat, helpt ze me mee.”

Wat valt er nog te winnen?

Geheimzinnig lachende Petruska: “Genoeg en we hebben ook nog genoeg plannen. Maar laten we eerst nou maar zorgen dat we alles verder op orde brengen.”

Voor meer info;
www.paardenhoteltexel.nl

Edwin en Petruska Timmer 
Pontweg 60
1797 ST Den Hoorn
email:paardenhoteltexel@kpnmail.nl
Tel: 06-13456683

—————————————————————————-

Texelse Courant 24-07-2017